Forum Astral Projection Malaysia
Silalah Login dahulu atau Register sebagai Ahli Komuniti Astral untuk mendapatkan manfaat yang penuh dari Forum dan berkenalan serta berkomunikasi sesama Ahli Komuniti Astral..


Selamat datang kepada semua Penjelajah Astral!
 
Astral PortalHomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsLog inRegister

Share | 
 

 My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
avatar

Posts : 92
Join date : 04/11/2010
Age : 31
Location : Negara Atas Awan

PostSubject: My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap   21st November 2010, 7:49 pm

Hohoho!
baru2 ni aku kembali lagi ke rumah dengan membawa balik beberapa pokok yang menarik..
antaranya ialah pokok periuk kera, dan yang paling aku suka dan sayang sekali ialah pokok VENUS FLY TRAP!
Sejenis tumbuhan yang memakan apa sahaja yang hinggap dalam 'mulutnya'..

aku malas nak citer panjang, ape kata korang usyar je video kat bawah ni nohhh...









huahaha!
memang fantastebest!!

Back to top Go down
View user profile http://astralcommunity.clubdiscussion.com
Admin
Admin
Admin
avatar

Posts : 92
Join date : 04/11/2010
Age : 31
Location : Negara Atas Awan

PostSubject: Re: My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap   21st November 2010, 7:51 pm

haaa...nah....amek lagi video ni....menarik abeh!



Back to top Go down
View user profile http://astralcommunity.clubdiscussion.com
Admin
Admin
Admin
avatar

Posts : 92
Join date : 04/11/2010
Age : 31
Location : Negara Atas Awan

PostSubject: Re: My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap   22nd November 2010, 1:12 pm

nama saintifik bagi tumbuhan Venus Fly Trap ini ialah Dionaea Muscipula..
ianya dikenali sebagai tumbuhan karnivor kerana sifatnya yang akan 'memakan' apa sahaja yang terperangkap
di dalam 'mulut' perangkapnya..ia mengumpan mangsanya dengan mengeluarkan nektar yang manis pada perangkapnya...
apabila serangga-serangga yang hinggap untuk menikmati nektar tersebut, ia akan menyentuh rerambut halus yang bertindak sebagai
deria rangsangan yang kemudiannya akan menyebabkan perangkap tersebut tertutup!

apabila mangsa telah berada di dalamnya, ia akan mengeluarkan sejenis enzim yang akan 'mencernakan' mangsa-mangsanya..
perangkap hanya akan kembali terbuka setelah beberapa hari dan menunggu mangsa yang seterusnya!





Back to top Go down
View user profile http://astralcommunity.clubdiscussion.com
Admin
Admin
Admin
avatar

Posts : 92
Join date : 04/11/2010
Age : 31
Location : Negara Atas Awan

PostSubject: Re: My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap   22nd November 2010, 1:19 pm

Gambar Venus Fly Trap







Back to top Go down
View user profile http://astralcommunity.clubdiscussion.com
Sponsored content




PostSubject: Re: My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap   

Back to top Go down
 
My Carnivorous Plant, Venus Fly Trap
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Astral Projection Malaysia :: SEMBANG KOSONG :: Hobi Ahli Komuniti-
Jump to: